Η Ιστορία μας
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΝΕΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ» ιδρύθηκε το 1976 και εδρεύει στο ομώνυμο προάστιο της Θεσσαλονίκης, το οποίο σήμερα είναι Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Θερμαϊκού. Κύριοι σκοποί του είναι η αλληλογνωριμία μεταξύ των μελών του Συλλόγου, η επικοινωνία με Συλλόγους του εσωτερικού και του εξωτερικού, ο στενός πατριωτικός δεσμός, η συνέχιση του Θρακικού και γενικότερα του Ελληνικού Πολιτισμού, η συνέχιση της Θρακικής ιδέας, η τόνωση της αγάπης για τις αλησμόνητες πατρίδες, η διατήρηση – διάδοση ηθών κι εθίμων και η αξιοποίηση του πνευματικού και λαογραφικού πλούτου της χώρας μας και της Θράκης ειδικότερα.Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει συνεχή, έντονη και πολύπλευρη πολιτιστική ζωή με σημαντική προσφορά στον πνευματικό, πολιτιστικό, κοινωνικό κι εθνικό τομέα.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΝΕΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ» έχοντας στη δύναμή του 18 ενεργά τμήματα αποτελεί ένα πολύβουο μελίσσι δημιουργίας, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες και τις επιθυμίες των συντοπιτών μας.
Έχει καθιερώσει και διοργανώνει κάθε χρόνο πολλές εκδηλώσεις:
- Την «ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ – ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΡΙΣΤΟΥΧΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ» που περιλαμβάνει βραβεύσεις αριστούχων μαθητών, εισαχθέντων στα ΑΕΙ - ΤΕΙ της χώρας & προσωπικοτήτων που πρόσφεραν με το έργο τους στον τόπο μας, στο Σύλλογό μας, στην Παράδοση, στα γράμματα και τις επιστήμες.
- Την εκδήλωση Μνήμης των Ευεργετών του τόπου, με την επωνυμία «ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΑΡΧΙΓΕΝΟΥΣ….» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο προς τιμήν αυτών που ευεργέτησαν το παλιό μας χωριό, τους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης, αλλά και αυτών που ευεργέτησαν τον τόπο που κατοικούμε τώρα, τους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης. Παράλληλα αυτή η εκδήλωση αποτελεί και μνημόσυνο για όλους τους χωριανούς μας, που ήρθαν, ίδρυσαν και αποτέλεσαν τους πρώτους κατοίκους αυτού του χωριού, αλλά και για όλους όσους έζησαν εδώ και δε βρίσκονται πια στη ζωή.
- Τα «ΟΥΖΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ», εκδήλωση για την προβολή των προϊόντων και βράβευση των απόμαχων και εν ενεργεία αμπελουργών, οινοποιών και παραγωγών τσίπουρου του τόπου μας.
- Τη «ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΑΡΔΕΛΑΣ» προς τιμήν των αλιέων της περιοχής.
- Την εφαρμογή προγράμματος μορφωτικών και ψυχαγωγικών εκδρομών ανά την Ελλάδα για τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου με τίτλο «ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ».
- Την πραγματοποίηση μορφωτικών ταξιδιών στο εξωτερικό για τα μέλη των τμημάτων του Συλλόγου
Κορυφαίες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΝΕΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ» αποτελούν:
- Το Πανελλήνιο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Θερμαϊκού που διοργανώνει από το 2007, με τη συμμετοχή χορευτικών σχημάτων και παιδιών από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, θέλοντας να επιβραβεύσει την αξιέπαινη αλλά και επίπονη προσπάθεια που καταβάλλουν τα παιδικά χορευτικά συγκροτήματα, οι Σύλλογοι και οι χοροδιδάσκαλοί τους με στόχο να διασώσουν, να διατηρήσουν και να προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό και τη λαϊκή μας παράδοση, αλλά και να γνωρίσουν τον τόπο μας τα μέλη των φιλοξενούμενων συλλόγων. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν και παιδιά από το εξωτερικό (Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Τουρκία).
- Οι Διεθνείς Θερινές Πολιτιστικές Εκδηλώσεις «ΕΠΙΒΑΤΙΑΝΑ» που διοργανώνει από το 1976 με τη συμμετοχή καλλιτεχνικών σχημάτων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (ενδεικτικά αναφέρονται χώρες οι οποίες έχουν προσκληθεί και φιλοξενηθεί από το Σύλλογο στον τόπο μας: Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία, Ρουμανία, Πολωνία, Γαλλία, Μεξικό, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Ρωσία, Η.Π.Α., Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Κύπρος, Βουλγαρία, Τσεχία, Μολδαβία, Ρουμανία, Λιθουανία, Τουρκία, Ινδία κ.α.). Τα «ΕΠΙΒΑΤΙΑΝΑ» έχουν γίνει θεσμός από τα πρώτα χρόνια της διοργάνωσής τους και πολλοί Βορειοελλαδίτες επιλέγουν ως προορισμό διακοπών τον τόπο μας, συνδυάζοντας αυτές, με τις ημέρες πραγματοποίησης των εκδηλώσεών μας.
Οργανώνει και τελεί έθιμα που έλκουν τις ρίζες τους από την παλιά πατρίδα και που τελούνται αδιάλειπτα από την εγκατάσταση των προγόνων μας στο Μπαξέ Τσιφλίκι το 1923 έως και σήμερα: το έθιμο ΚΟΣΙ, το κάψιμο του Ιούδα, το πανηγύρι της Οσίας, το έθιμο της «Βαρβάρας».
Καλλιεργεί την παράδοση και τον πολιτισμό συμμετέχοντας με τα τμήματα παραδοσιακών χορών παιδιών κι ενηλίκων σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων, χορευτικές συναντήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εθνικές επετείους, τοπικές γιορτές και άλλες εκδηλώσεις που προβάλλουν την παράδοση των Νέων Επιβατών τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρονται νομοί στους οποίους έχει εμφανιστεί: Έβρου, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Φλώρινας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ιωαννίνων, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αχαΐας.
Από το 1990 προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό και τη λαϊκή παράδοση και στο εξωτερικό συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ, όπου αποσπά πάντα άριστες κριτικές και εντυπώσεις. Έχει προσκληθεί από πολλές χώρες και έχει ανταποκριθεί μέχρι τώρα στις παρακάτω προσκλήσεις: Ουγγαρία (1990), Γερμανία (1992, 1994, 1998), Σουηδία (1997), Γαλλία (2000), Τουρκία (2000, 2012), Κύπρος (2002, 2007, 2010),
Βουλγαρία (2009, 2010, 2013), Πολωνία (2012), Σερβία (2014), Βοσνία Ερζεγοβίνη (2016).
Διοργανώνει ενημερωτικές διαλέξεις που αφορούν στην υγεία και σε κοινωνικά θέματα, σε συνεργασία με καταξιωμένους επιστήμονες και φορείς, συμμετέχει ενεργά στα τοπικά δρώμενα, σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και προσφέρει κοινωνικά στον τόπο ανταποκρινόμενος στις ανάγκες ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και στηρίζοντας οικονομικά ιδρύματα και φορείς (ενδεικτικά αναφέρονται: το «Κέντρο Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης», το ορφανοτροφείο «ΜΕΛΙΣΣΑ», το «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», τα παιδιά του ΕΕΕΕΚ ΤΕΕ Πεύκων, της ομάδας ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ και του σωματείου ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ, το παιδικό χωριό SOS Πλαγιαρίου, οικογένειες του τόπου μας με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης).
Η Τράπεζα Αίματος του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΝΕΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ», με τους πλέον 400 αιμοδότες του, αποτελεί μια δυναμική Τράπεζα Αίματος στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ο Σύλλογος διοργανώνει τρεις (3) αιμοδοσίες το χρόνο [Μάρτιο, Ιούλιο και Νοέμβριο] και διακινεί ετησίως πάνω από 200 φιάλες αίματος. Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ βραβεύει τακτικά αιμοδότες του Συλλόγου για την αδιάλειπτη συμμετοχή τους στις αιμοδοσίες που διοργανώνει ο Σύλλογος, σε ειδική τελετή στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ., ενώ η Τράπεζα Αίματος του Συλλόγου βραβεύτηκε το 2014 με Τιμητικό Δίπλωμα συνοδευόμενο από Αργυρό Μετάλλιο για τη συγκέντρωση πλέον των 2500 φιαλών αίματος.
Πάντα με γνώμονα την προβολή του τόπου και το κοινό συμφέρον, έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές εκπομπές στο MEGA, στην ΕΤ3, στο ΤV100, TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 4E, TV Ερμής, στο κανάλι 6Α της Ξάνθης, ενώ ο κ. Νίκος Αβαγιανός έχει αφιερώσει 3 ωριαίες εκπομπές στο Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΝΕΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ» στις εκπομπές που παρουσίαζε στο TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & TV100. Το 2014, και με εξ’ ολοκλήρου δικά του έξοδα, πρόβαλε το χωριό μας στην εκπομπή «Στον τόπο που γεννήθηκα» του Θανάση Κληματσίδα της 4Ε τηλεόρασης.
Το 2015 εμφανίστηκε στην εκπομπή «Ο Τόπος μας» στο Euro Channel, ενώ το 2017 συμμετείχε στην πασχαλινή εκπομπή «Τα λόγια της Πλώρης» του Μιχάλη Πετρόπουλου στο κανάλι 4Ε.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΝΕΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ» συμμετείχε επίσης α) στην οργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης στελεχών πολιτιστικών φορέων, β) σε σεμινάρια και συνέδρια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, γ) σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων της ΝΕΛΕ Ν. Θεσσαλονίκης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λαϊκή τέχνη (κέντημα, μακραμέ, βιτρώ, κόσμημα), βιβλιοθηκονομίας και κατασκευής παραδοσιακών φορεσιών, καθώς και δ) σε προγράμματα ανταλλαγών «ΝΕΟΛΑΙΑ» της Ε.Ε..
Συνεργάζεται αρμονικά με όλους τους Συλλόγους της περιοχής και του Νομού μας, με πολλούς Συλλόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού, είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Νομού Θεσσαλονίκης, ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, της ΠΑ.ΠΟ.Κ., της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, της Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, ενώ έχει αδελφοποιηθεί με τον Εκπολιτιστικό Επιμορφωτικό Σύλλογο Μεσολογγίου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ», με τον οποίο από χρόνια έχει φιλικούς δεσμούς και στενή συνεργασία και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, με τον οποίο τον συνδέει η κοινή καταγωγή από την Ανατολική Θράκη και η κοινή Προστάτιδα Οσία Παρασκευή η Επιβατινή.
Το Νοέμβριο του 2018 εντάχθηκε στο Ελληνικό Εθνικό Τμήμα CIOFF, που ανήκει στο Διεθνές Συμβούλιο Οργανωτών Φολκλορικών Φεστιβάλ και Λαϊκής Τέχνης- International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts (CIOFF), το οποίο αποτελεί Official Partner της UNESCO, αφού αναγνωρίστηκε ότι εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των διοργανώσεων των διεθνών Φεστιβάλ του Δικτύου του.
Ανταποκρίνεται πάντα με προθυμία και συνεργάζεται με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή για την προβολή του τόπου, όποτε του ζητηθεί: ενδεικτικά αναφέρονται συνεργασίες για τα έτη 2013 έως 2018: συμμετοχή στη Philoxenia στην ΔΕΘ, στο 1 ο Φεστιβάλ Fish and Sea Days στους Ν. Επιβάτες, στο Ελληνο-ϊορδανικό Συμπόσιο στο Ξενοδοχείο Ξενία Helios, «Αστρογειτονιές» 2014-2017, Βραδιά Τσιτσάνη με τίτλο «Πάμε τσάρκα πέρα στο Μπαξέ τσιφλίκι», «Κατευόδιο» ψαράδων στη Ν.Μηχανιώνα, στα εγκαίνια της έκθεσης- αφιέρωμα στο «Έτος Καζαντζάκη» και στη «Γενέθλια Ημέρα Περαίας» .
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΝΕΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ» αποτελεί τον μακροβιότερο σύλλογο του Δήμου Θερμαϊκού, με συνεχή και έντονη εθελοντική δράση.
Το Χορευτικό Συγκρότημα «ΝΕΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ» ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1985 από την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Ζαχαριάδου Ζωή, η οποία είναι υπεύθυνη για την εκμάθηση των παραδοσιακών χορών στα τμήματά του καθώς και για τις άλλες δραστηριότητες του Συγκροτήματος. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς εντάχθηκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΝΕΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ» και έκτοτε κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των τμημάτων του.
Από την ίδρυσή του, τα τμήματα του Χορευτικού Συγκροτήματος στελεχώθηκαν όχι μόνο από τους περισσότερους κατοίκους των Νέων Επιβατών αλλά και από χορευτές και χορεύτριες από τις γειτονικές κοινότητες και δήμους, αλλά και από άλλους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης.
Οι χορευτές του πλαισιώνουν τμήματα διαφόρων ηλικιών κι επιπέδων (αρχάριοι, τμήματα νηπίων- μουσικοκινητικής αγωγής, παιδικά, εφηβικά, εκδηλώσεων, ενηλίκων).
Το Συγκρότημα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει ήθη κι έθιμα (του αρραβώνα και του γάμου, αποκριάτικα –όπως του Μπέη και το Γαϊτανάκι, του Κλείδωνα, της Περπερούνας, το Χελιδόνισμα κ.ά.) καθώς και γυναικείους, ανδρικούς και μικτούς χορούς από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Διαθέτει μια πλούσια συλλογή αυθεντικών και γνήσιων αντιγράφων γυναικείων, ανδρικών και παιδικών παραδοσιακών φορεσιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τις οποίες χρησιμοποιεί στις εμφανίσεις του.
Από το 1985 που πρωτοεμφανίστηκε στο πανηγύρι της Οσίας Παρασκευής (13 Οκτωβρίου 1985, πλατεία άνω οικισμού Νέων Επιβατών) είναι έντονη η παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα καθώς αριθμεί περισσότερες από 650 εμφανίσεις στο ενεργητικό του.
Συμμετέχει στις ετήσιες θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις ''ΕΠΙΒΑΤΙΑΝΑ'' που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΝΕΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ», σε εθνικές επετείους, φεστιβάλ παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, τοπικές γιορτές και άλλες εκδηλώσεις που προβάλλουν την παράδοση τόσο στο χώρο των Νέων Επιβατών και στην ευρύτερη περιοχή όσο και στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Ορεστιάδα, Ξάνθη, Δράμα, Θάσο, Σέρρες, Βέροια, Νάουσα, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Λάρισα, Άρτα, Μεσολόγγι, Τύρναβο, Καρδίτσα, Πολύγυρο, Ν. Καλλικράτεια, Κιλκίς, Αίγιο, Ιωάννινα, Φλώρινα κ.ά.).
Σημαντική στιγμή στην πορεία του ήταν η συμμετοχή του το 1995, ως εκπροσώπου των Θρακών, στη συναυλία των Γ. Νταλάρα και Δ. Σαββόπουλου «Των Ελλήνων οι Κοινότητες», που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Α΄ Συνεδρίου Απόδημου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη.
Από τα πρώτα χρόνια έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές εκπομπές στο MEGA, στην ΕΤ3, στο ΤV100, TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 4E, TV Ερμής, στο κανάλι 6Α της Ξάνθης, ενώ ο κ. Νίκος Αβαγιανός έχει αφιερώσει 3 ωριαίες εκπομπές στο Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΝΕΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ». Το 2014 εμφανίστηκε στην εκπομπή «Στον τόπο που γεννήθηκα» του Θανάση Κληματσίδα της 4Ε τηλεόρασης, το 2015 εμφανίστηκε στην εκπομπή «Ο Τόπος μας» στο Euro Channel, ενώ το 2017 συμμετείχε στην πασχαλινή εκπομπή «Τα λόγια της Πλώρης» του Μιχάλη Πετρόπουλου στο κανάλι 4Ε.
Προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό και τη λαϊκή παράδοση και στο εξωτερικό συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ, όπου αποσπά πάντα άριστες κριτικές και εντυπώσεις. Έχει προσκληθεί από πολλές χώρες και έχει ανταποκριθεί μέχρι τώρα στις παρακάτω προσκλήσεις: Ουγγαρία (1990), Γερμανία (1992, 1994, 1998), Σουηδία (1997), Γαλλία (2000), Τουρκία (2000, 2012), Κύπρος (2002, 2007, 2010), Βουλγαρία (2009, 2010, 2013), Πολωνία (2012), Σερβία
(2014), Βοσνία Ερζεγοβίνη (2016).
Χοροδιδάσκαλοι οι καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής Ζωή Ζαχαριάδου, Παναγιώτα Χατζηχιδήρογλου και Ελένη Χατζηχιδήρογλου.